Odżywianie w sporcie wspinaczkowym

28,00 zł
Niedostępny
 
Krzysztof Sas-Nowosielski
Rok wydania:
2004
 
Liczba stron:
114
 
Wydawnictwo:
POLSKI ZWIĄZEK ALPINIZMU
 
Wymiary:
145x210 mm
 
Stan produktu:
UŻYWANY: bardzo dobry
 
Oprawa:
Miękka
 
Odżywianie w sporcie wspinaczkowym to kolejna pozycja z bardzo praktycznej i goszczącej od niedawna na naszym rynku serii Zeszytów Szkoleniowych PZA. Jest to już trzecie opracowanie podejmujące tematykę odżywiania w sporcie wspinaczkowym. Co ciekawe, wszystkie trzy książki mają tego samego autora, a jest nim dr Krzysztof Sas-Nowosielski, pracownik naukowy AWF w Katowicach, znakomity wspinacz i instruktor. Od ukazania się pierwszej książki upłynęło zgoła kilkanaście lat. Cieszyła się ona wielką popularnością, trafiła w potrzeby ówczesnego środowiska wspinaczkowego, owładniętego zawodami, treningiem i dietą, które miały zapewnić sportowy sukces. Od tego czasu zapotrzebowanie środowiska wspinaczy na tego typu opracowania rosło z roku na rok, dlatego cieszy fakt ukazania się nowej książki, poruszającej między innymi jakże aktualny temat suplementacji w sporcie wspinaczkowym.
Autor w przystępny sposób zapoznaje nas z podstawowymi procesami fizjologicznymi, odpowiedzialnymi za pracę mięśni. Opisuje podstawowe składniki pokarmowe, począwszy od białek poprzez tłuszcze i węglowodany, na witaminach i minerałach skończywszy. Dowiadujemy się, jaką rolę pełnią one w diecie wspinacza sportowego i jak można wzbogacać swoją dietę, aby była zbilansowana pod względem wydatków energetycznych ponoszonych w trakcie treningu.
Ciekawie opisana została także gospodarka wodna organizmu, którą wielu wspinaczy wydaje się lekceważyć. Autor rozwiewa również mity związane z regulacją masy ciała, która niekoniecznie zapewni nam sukces wspinaczkowy. Interesująco prezentuje się część poświęcona suplementacji. Dowiadujemy się, jak to jest z tą kreatyną, czy karnityna tak naprawdę pomaga w wysiłkach wytrzymałościowych, co to jest HMB i czy kofeina to doping (a może tylko przyjemność z małą czarną). Na takie pytania nie ma jednoznacznych odpowiedzi. Wiele z opisywanych środków owianych jest mitem skuteczności, ale tak naprawdę sama suplementacja bez rzetelnego treningu nie przyniesie oczekiwanych efektów.
Mankamentem omawianego opracowania jest niestety brak spisu treści, ale z drugiej strony zmusza to leniwego czytelnika do przestudiowania całości. Tekst dopełniają czytelne tabele np. kaloryczności niektórych produktów i wyników badań. Książka warta jest polecenia wszystkim wspinaczom, a z pewnością powinna być obowiązkową lekturą dla instruktorów wspinaczki sportowej, którzy dbają o poziom przekazywanej wiedzy.
 
Tomasz Ręgwelski
 
Krzysztof Sas-Nowosielski: Odżywianie w sporcie wspinaczkowym
 
"Góry", nr 3 (142), marzec 2006
 
 
OSTATNIO OGLĄDANE
Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cie o nowościach, promocjach
 
Kontakt
krokdalej.pl
Oboźna 31
30-010 Kraków
Godziny otwarcia:
poniedziałek-czwartek
8.00-16.00
ksiazkigor@gmail.com
533 499 988
Śledź nas
facebook instagram
Sklep autoryzowany, zarządzany przez:
 
Płatności obsługuje:
Tutaj zapłacisz przez:
lub wiele innych