Czwarte wydanie „Smaku gór”, książki himalaisty Ryszarda Pawłowskiego, uzupełnione o nowe opowiadania i zdjęcia.
„Smak gór” odpowie Ci na pytania, które chciałeś zadać alpinistom. Po co oni tam chodzą? Ile to kosztuje? Jak można się umyć i wysikać na siedmiu tysiącach metrów? Czy to prawda, że po paru pobytach na dużej wysokości w mózgu robią się dziury? Czy szerpowie nie lubią himalaistów? Czy można nie wejść na szczyt a powiedzieć, że się weszło?
Odpowiedzi udziela RYSZARD PAWŁOWSKI, jeden z najlepszych alpinistów świata. Pytają – nieraz w sposób brutalny – ludzie, którzy nie mieli nigdy do czynienia z górami wysokimi. Dlatego „Smak gór” to książka inna, niż setki górskiej literatury ustawianej na księgarskich półkach. To książka dla Ciebie.
Drugim obliczem „Smaku gór” jest psychologiczny portret Ryszarda Pawłowskiego – człowieka, który w mieście czuje się zagubiony a w warunkach, w których my nie przetrwalibyśmy dnia, on oddycha pełną piersią i jeszcze ma siły by zdobywać K2, trzy razy wejść na Mount Everest i rozwinąć najlepszą w Polsce firmę oferującą komercyjne wyprawy wysokogórskie?
Źródło: Stapis